Albanië / Europa / Roadtrips

De ultieme roadtrip door Albanië

Bergen, bossen en stranden: hoewel Albanië kleiner is dan Nederland, vind je er een grote diversiteit in landschappen. Het land is nog relatief onbekend bij het grotere publiek en daardoor hoef je de idyllische dorpen, UNESCO-erfgoedplekken en ruige natuur niet met vele andere toeristen te delen. Wij tippen de ultieme roadtrip door Albanië waarmee jij dit prachtige land ontdekt.

Een roadtrip door Albanië

Je maakt deze roadtrip door Albanië met je eigen auto of een gehuurde auto. Ook kun je de route grotendeels met de bus volgen, maar dat vergt wat meer voorbereiding. Deze route voor je roadtrip door Albanië is verdeeld over zes dagen, maar je kunt er natuurlijk zo lang over doen als je zelf wilt. De route begint in Tirana en eindigt verder naar het noorden in Theth. Op de achtste dag kun je in 4.5 uur terugrijden naar het beginpunt of verder op ontdekking gaan in de Alpen.

Dag 1: op ontdekking in Tirana 

Tirana is de hoofdstad en grootste stad van Albanië. Deze stad is het bruisende middelpunt van het land en we raden je aan om wat tijd vrij te maken om de stad te ontdekken. Boek een hotel in de stad zodat je de highlights van de stad kunt bezoeken en bij kunt komen van je reis. 

Leuke dingen om in Tirana te doen zijn:

 • Een gratis tour met een stadsgids
 • Het geschiedenismuseum en de klokkentoren aan Skanderbeg Square. Tip: klim gratis naar de top van de toren voor fantastisch uitzicht.
 • BUNK’ART, een museum rondom de vele bunkers in de stad
 • Het stadspark Grand Park (“Parku i madh”) of Tirana, een groene oase in de stad.
 • De langste kabelbaan in het Balkangebied naar de berg Dajti.

Vanuit Tirana kun je ook hiken naar de top van Mount Gamti waarbij je uitkijkt over het waanzinnig blauwe meer: Lake Bovilla. Lees hier hoe je kunt hiken naar dit uitzichtpunt

Dag 2: Tirana naar Dhërmi via Berat

Ben je uitgekeken in Tirana? Dan stap je in de auto richting het zuidelijker en aan de kust gelegen dorp Dhërmi. De snelste route is 4.5 uur rijden, maar we raden je aan om onderweg tussenstops te maken. De route leidt je eerst naar de stad Berat, dat op 1.5 uur rijden van Tirana ligt. Berat is ruim 2.500 jaar oud en staat bekend als ‘de stad met duizenden ramen’. Wie uitkijkt op de tegen een rotsige heuvel gebouwen huizen, snapt waar deze naam vandaan komt. Bezoek de Citadel, de kerken en diverse musea van dit UNESCO Werelderfgoed. 

Vanaf Berat reis je naar de kust. Je rijdt door het beschermde natuurgebied Vjosë-Nartë Delta, waar je zeker even van de route af wilt wijken. Ga op zoek naar flamingo’s en bijzondere plantensoorten onder de bijna 1.500 plantensoorten die hier groeien. In het gebied vind je oude kerkjes en een afgelegen klooster op een eilandje bij Zvernek (‘Manastiri i Shën Mërisë’). Je bereikt het klooster via een 100 meter lange houten brug. 

Vervolg je roadtrip langs de kust en via de Llogara Pass verder naar het zuiden, naar het dorp Dhërmi. Kijk uit over het azuurblauwe water en geniet van een drankje in één van de strandtenten. Maak een klein uitstapje naar voormalig torencomplex Kulla e Dervish Aliut en maak een wandeling door Nationaal park Llogara als je daar de tijd voor hebt. 

Via een slingerweg kom je aan in het pittoreske dorp Dhërmi, waar je fijn kunt overnachten. Wandel door het dorp, bezoek het klooster of rijd een klein stukje naar het westen om de zonsondergang vanaf het strand te bewonderen. Heb je weinig tijd of energie over? Dan kun je de volgende dag ’s morgens op onderzoek gaan en wat later vertrekken.

Roadtrip door Albanië dag 3: Dhërmi naar Ksamil

De afstand die je op de tweede dag aflegt is korter en de snelste reistijd is iets meer dan twee uur. Vrijwel de hele route ligt in de heuvels boven de kust, dus er zijn fijne pauzeplekken genoeg onderweg. 

Neem regelmatig een afstand naar één van de ingesloten strandjes onderaan de kliffen. Aanraders zijn:

 • Plazhi i Dhërmiut 
 • Plazhi i Gjipesë
 • Plazhi i Livadhit

Plazhi i Jalës en Plazhi i Llamanit zijn wat toeristischer en erg geschikt als je van een hapje en drankje wilt genieten. Je komt ook langs Porto Palermo, een prachtig kasteel dat direct aan de kust ligt. 

De route voert je ook langs Sarandë, een toeristische hotspot dankzij de 300 zonnige dagen per jaar en de haven met de boot naar Corfu. Maak hier een korte stop en slinger vervolgens verder door de heuvels naar het zuiden. De landtong waar Ksamil, de ‘turkooizen parel van Albanië’ ligt. Geniet van de hagelwitte stranden en het relatief ondiepe water van Paradise Beach. Ten noorden van het dorp vind je rustigere stranden met meer natuur. In het zuiden van het dorp ligt Butrint nationaal park met historische gebouwen zoals

 • Foro Romano e Teatro Bizantino – een oud fort en theater
 • De ‘Lion Gate’
 • Kisha e Madhe – een oude basiliek

Dag 4: Ksamil naar Gjirokastër

Vanuit Kamsil verlaat je de kust en rijdt je richting het noorden het binnenland in. De kortste route naar Gjirokastër is ruim anderhalf uur rijden, dus ook deze dag heb je ruim de tijd om stops te maken onderweg. Stop bijvoorbeeld bij het klooster van St. Michael of het klooster van St. Mary nabij Mesopotam. 

Een stop die je echt niet mag missen is het ‘blauwe oog’, Syri i Kalter. Dit meer is de bron van de Bistricërivier. Er komt per seconde 20.000 liter ijskoud water vanaf 50 meter diepte omhoog. Het meertje heeft een diepturkooizen kleur en is adembenemend mooi. Tussen de bergen rijd je verder naar Gjirokastër, de geboorteplaats van voormalig communistisch leider Enver Hoxha. 

In Gjirokastër staat het grootste kasteel van Albanië, gelegen op een heuvel boven de stad. Het lagergelegen deel van de stad bestaat uit witte gebouwen versierd met bloembakken vol kleurrijke bloemen. Het oude deel van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst omdat het zo’n goed bewaard gebleven Ottomaanse stad is. 

Roadtrip door Albanië dag 5: Gjirokastër naar Korçë

Op deze vierde dag rijd je vanuit Gjirokastër de bergen in. Deze weg is al een attractie op zich dankzij de prachtige uitzichten. Langs de weg naar Korçë ligt het dorp Permet, dat lokaal bekend staat als het ‘dorp van de rozen’. Je kent het dorp misschien ook dankzij de Instragrammable Katiubrug boven kraakhelder water. Deze stenen brug ligt op acht kilometer rijden van het centrum. 

Vanaf Permet blijf je door de bergen slingeren. Rijd eens een zijdal in en/of maak een wandeling in het Nationaal Park langs de weg. Leuk om te weten: je rijdt hier vlak langs de Griekse grens. De weg is hier niet overal in even goede staat, dus je bent gewaarschuwd. Zijn jij en je auto zonder kleerscheuren in de stad Korçë aangekomen, dan kun je gaan genieten van deze culturele hotspot.

Leuke dingen om te doen in de 13e eeuwse stad Korçë zijn

 • De orthodoxe kathedraal
 • Het uitkijkplatform van de Red Tower
 • De brouwerij
 • De vele musea, zoals het National Museum of Medieval Art en het Prehistorische Museum

 Tip: wil je slechts een vierdaagse roadtrip door Albanië maken? Dan kun je aan het einde van dag vier of het begin van dag 5 in drie uur terugrijden naar Tirana.

Dag 6: Korçë naar Krujë

Vanuit Korçë ga je op roadtrip in het noorden van Albanië. Door de heuvels rijdt je eerst naar de stad Pogradec die aan het Meer van Ohrid ligt. Slechts een kwart van dit meer is Albanees grondgebied, de rest hoort bij Macedonië. Wandel over de boulevard en kijk uit over het meer, voordat je verder rijdt naar het westen.

Mooie wegen leiden je via de stad Elbasan en Tirana naar de Kaap van Rodon aan de kust. Parkeer je auto en loop het laatste stukje over de landtong naar de kasteelruïne. Wandel over het strand of door het groen en geniet van uitzichten op een groot deel van de Albanese kustlijn. Bezoek ook de kerk van St. Anthony en picknick op het strand. Ben je uitgekeken? Dan rijd je een stuk over dezelfde route terug naar het dorp Vöre. 

Vanaf Vöre rijd je naar de stad Krujë, de voormalige hoofdstad van Albanië. Hier vocht de nationale held Skanderbeg ooit tegen de Ottomanen en met zijn winst had hij een grote invloed op Europa. Bezoek het monument ter ere van Skanderbeg en leer meer over hem in het Skanderbeg museum. Voor fijne uitzichten wandel je vervolgens naar het kasteel van Krujë. 

Dag 7: Krujë naar Theth

Vanaf Krujë vervolg je je roadtrip door Albanië verder naar het noorden. Door relatief vlak land rijd je naar de Albanese Alpen. Neem uitgebreid de tijd voor een bezoek aan Shkodër, één van de oudste Europese steden. Bezoek het enorme Rozafa Fort, het historisch museum en de kathedraal. Heb je voldoende tijd? Dan kun je een uitstapje maken naar het grootste meer in de Balkan, het meer van Shkodër. Het meer loopt in een bocht en dat maakt hem erg fotogeniek en ook leuk om vanuit een kajak te ontdekken. 

Hoe verder je rijdt, hoe dichter je bij de eeuwige sneeuw in de Albanese Alpen komt. Het pittoreske dorp Theth ligt midden in de Alpen en erg afgelegen. De weg naar Theth is een hele ervaring en niet voor iedereen even goed begaanbaar. Voor een meer ontspannen rit kun je vanuit Shkodër een bus heen en weer nemen. Je moet dus even wat moeite doen om in de Theth Vallei te komen, maar daarna valt het uitzicht niet tegen. Bewonder het amfitheater en de oude huizen in het dorpje. Blijf hier een nachtje slapen om de volgende dag een wandeling in de omliggende Alpen te maken. 

Theth: het einde van je roadtrip door Albanië?

De roadtrip die we hier beschrijven eindigt in Theth. We snappen het als je hier wilt blijven wonen, maar waarschijnlijk moet je vroeg of laat weer vertrekken. Je rijdt in een paar uur terug naar beginpunt Tirana. Het je meer tijd? Dan raden we je aan om op ontdekking te gaan in de Albanese Alpen. Maak een trektocht langs gletsjers, frisgroene dalen en ruige bergen en overnacht in pensions of berghutten. Natuurlijk kun je ook met de auto de vele authentieke bergdorpen ontdekken.

Auto huren in Albanië

Een auto huren in het buitenland kun je het beste doen bij het autoverhuurbedrijf Sunny Cars. Zij bieden een all-inclusive formule aan waardoor alle verzekering inclusief in je huurprijs zitten. Een extra voordeel is dat je geen eigen risico betaalt als je schade rijdt. Met Sunny Cars ben je altijd honderd procent verzekerd en weet je dat je ter plekke zeker dat je geen aanvullende verzekeringen meer hoeft af te sluiten. Zo begin je zorgeloos aan je roadtrip. Huur hier je auto bij Sunny Cars >

Geen reacties

  Schrijf een reactie