Albanië / Europa

Hiken naar de top van Mount Gamti Albanië: uitzicht over Lake Bovilla

Albanië heeft ons enorm verrast. Vooraf hadden we eigenlijk een slecht beeld van wat we konden verwachten en met name de veiligheid was een groot vraagstuk. Gelukkig kwamen we er al snel achter dat dit helemaal overbodig is. Albanië is hartstikke veilig en wij vinden het een van de mooiste landen van Europa. Het land heeft prachtige ongerepte natuur en de bevolking is ontzettend gastvrij. Een van de highlights die je absoluut niet mag missen tijdens je reis door Albanië: hiken naar de top van Mount Gamti met een spectaculair uitzicht over Lake Bovilla. In dit artikel lees je hoe je binnen no-time kunt genieten van dit adembenemende uitzicht.

Waar ligt Lake Bovilla?

Het Bovilla Meer is een stuwmeer dat zo’n 14 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad van Albanië ligt: Tirana. De hike is dan ook goed te combineren met een bezoek aan deze indrukwekkende stad vol geschiedenis. Maar ook als je alleen in Tirana bent omdat je er aankomt met het vliegtuig, kun je dus binnen no-time in een totaal andere wereld zijn. 

De wegen in Albanië staan erom bekend dat ze niet goed zijn. Zo kun je van het een op andere moment van een asfaltweg, op een offroad-weg belanden vol hobbels en kuilen. De route naar Lake Bovilla is er ook een die niet al te best aangeschreven staat. Eerlijk gezegd vonden wij het meevallen in vergelijking wat we elders in het land hebben gezien. Kortom: je kunt er zeker komen zonder 4×4. Houd er wel rekening mee dat je een stuk langer onderweg zult zijn dan de navigatie aangeeft.

Waar parkeren voor de hike naar de top van Mount Gamti?

Indien je met een camperbus reist, zoals wij destijds deden in Albanië, heb je geluk. In Albanië is wildkamperen toegestaan en vlakbij het startpunt van de hike is een mooie plek waar je kunt overnachten met uitzicht over het meer. Deze plek is tevens een parkeerplaats, dus mocht je met een (huur)auto zijn, raden we je aan hier ook te parkeren. Verder kun je parkeren bij het Bovilla Restorant, maar dan moet je wel een steile en kronkelende weg naar boven toe afleggen, iets dat wij met ons camperbusje niet aan durfden. 

De hike naar Mount Gamti

De hike zelf is kort en is dus makkelijk te doen in een halve dag. Wanneer je de hike start vanaf de parkeerplaats waar wij overnacht hebben, loop je eerst de steile weg vol bochten omhoog. Dit duurt zo’n 30 minuten. Vanuit daar loop je langs het restaurant en daar begint de daadwerkelijke klim naar de top. Dit is zeker het leukste gedeelte van de hike, maar mocht je een gevorderde hiker zijn is het niet perse heel spannend. In de rotsformaties is een soort trap ontstaan waardoor je redelijk makkelijk naar de top kunt lopen. Maar dat mag de pret niet drukken, want het uitzicht is adembenemend. En dat is natuurlijk helemaal top na zo’n relatief klein stukje klimmen. In totaal ben je dus ongeveer een uur aan het lopen.

Uitzicht over Lake Bovilla

Eenmaal boven zie je direct een groot platform vanaf waar je prachtige foto’s kunt maken. Vanaf hier heb je heel mooi uitzicht over zowel het meer als de weg die er onder ligt. Maar wil je het nog hogerop zoeken, loop dan zeker nog een stukje door en beklim de rotsen. Eerlijk gezegd best spannend, want vanaf hier kijk je zo het dal in. Maar dan heb je wel een supertoffe foto te pakken waarop het lijkt alsof jij als enige op de klif midden in de natuur staat. Het water is helderblauw! Ook zie je vanaf het uitzichtpunt aan de rechterkant een waterval. Daar kom je ook met de auto langs onderweg naar de parkeerplaats. 

Wie van klimmen houdt is hier aan het goede adres. Mount Gamti staat ook bekend om uitstekende klimroutes. Wij vonden het tof om dit te bewonderen. 

Albanië

Naast deze hike heeft Albanië nog heel veel andere mooie hikes en toffe plekken in petto. Het land heeft ons echt verrast. In het noorden vind je de Albanese Alpen, waar de hike tussen Valbona en Theth een bijzonder, mooie hike schijnt te zijn. Helaas hebben wij deze niet kunnen doen in verband met de hevige sneeuwval, maar de hike staat nog steeds hoog op onze bucketlist. Valbona is ook een prachtig gebied, waar je kunt komen door de ferry over het Komani Meer te nemen. Meer tips over bezienswaardigheden in Albanië lees je hier.

Roadtrip door Albanië

Spitse bergtoppen, kraakheldere meren en uitgestrekte bossen. Albanië biedt een grote diversiteit aan landschappen en is nog relatief onbekend bij het grote publiek. Reden genoeg om een roadtrip door Albanië nu op je bucketlist te zetten. In dit artikel tippen wij de ultieme roadtrip door Albanië. De route begint in de hoofdstad Tirana en eindigt in Theth. Met wie wil jij gaan roodtrippen door Albanië? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. 

Geen reacties

    Schrijf een reactie