Waar zal ik beginnen? De prachtige kleuren, de heerlijke geuren, het chaotische verkeer of de enorm gastvrije bevolking? Marrakech is fantastisch en een bezoek aan deze stad moet gewoon op je bucketlist staan.

Samen met mijn vader vloog ik vanuit Eindhoven Airport naar Marrakech, internationale luchthaven Menara. Hier werden we opgewacht door een chauffeur die ons naar onze riad zou brengen. Het eerste avontuur begon gelijk: deelnemen aan het chaotische verkeer van deze stad. Stoppen voor voetgangers kennen ze niet en weinig weggebruikers houden hun baan. Kris-kras door elkaar heen rijden is hier heel normaal. Onze riad ligt middenin de medina, het oudste gedeelte van de stad, binnen de stadsmuren. Zodra we de medina binnen rijden kijk ik mijn ogen uit. Brommers die met hoge snelheid door de smalle steegjes rijden afgewisseld met handelslieden die hun goederen laten voortrekken door een ezel. Ook voor de chauffeur is het een zoektocht om onze riad in de medina te vinden, maar met behulp van de inwoners komen we uiteindelijk toch op onze locatie aan.

Traditioneel verblijf
We verblijven tijdens onze trip in Riad Ida Ou Balou. Bij het betreden van de riad merk ik vrijwel meteen dat Marrakech een stad is van tegenstellingen. Het chaotische straatleven verdwijnt zodra we de riad binnen stappen. Een oase van rust komt ons tegemoet en hier merk je niks meer van alle drukte die zich buiten afspeelt.  We worden hier gastvrij ontvangen door de Franse eigenaar Jean-Pierre. Hij laat ons kennis maken met het personeel en zorgt dat het ons aan niets ontbreekt.

Een riad is een traditioneel Marokkaans huis gebouwd om een binnenplaats. Deze binnenplaats is vaak voorzien van planten, bomen en een fontein. Het leuke aan verblijven in een riad is dat alle kamers uitkomen op deze binnenplaats. Daarnaast is de inrichting van de meeste riads magisch. Wist je dat het concept van een riad gericht is op de privacy van de Islamitsche vrouw?

Na het gastvrije ontvangst en enkele tips van onze gastheer Jean-Pierre is het tijd om de stad te gaan verkennen. De belangrijkste tip die Jean-Pierre ons geeft is onthoud de weg want kaartlezen is in de wirwar van straatjes zo goed als onmogelijk.

Kleurrijke medina
Ik waan me gelijk in een andere wereld. Terwijl mijn vader nog in een lichte cultuurshock verkeerd geniet ik van alles om me heen: de heerlijke geuren, het chaotische straatleven, de spelende kinderen, de kleurrijke souks, de ambachtslieden aan het werk en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. De medina moet je beleven.

Rustgevende omgeving
Naast het drukke straatleven kun je in de omgeving van Marrakech ook heel goed de rust opzoeken. Zo kun je je in de watten laten leggen tijdens een traditionele hammam (vrouwen en mannen worden hier gescheiden) of kun je buiten de stadsmuren gaan om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Palmeraie. Dit is een palm oase met ontelbare palmsoorten. Maak een tocht met een kameel of drink traditionele muntthee in een van de theehuizen langs de weg. Een andere manier om de rust op te zoeken is een excursie richting de Ouzoud watervallen. Tijdens ons verblijf hebben wij met een privegids een tocht gemaakt naar deze watervallen. Trek je wandelschoeisel maar aan want je gaat tijdens deze tocht lekker de hoogte in. Onderweg geniet je van de meest mooie uitzichten en kun je verkoeling zoeken bij een van de watervallen.

Ouzoud-watervallen Marokko

Smaakvolle keuken
Marokkaans eten is smaakvol. Van geurige tajines tot kruidige Merguez. Ga in de avond naar Place Djemaa El Fna en geniet volop van de Marokkaanse keuken. Terwijl al onze zintuigen worden geprikkeld nemen we plek bij een van de vele kraampjes op het plein. We worden uiterst gastvrij ontvangen en we komen absoluut niks te kort. Kun je je voorstellen dat je hier voor slechts € 6,- echt helemaal vol zit met eten?

Eten op place Djemaa El Fna

Marrakech heeft zeker weten indruk op ons gemaakt. Een stad die wellicht niet als eerste in je opkomt wanneer je een citytrip wil gaan maken, maar wij raden het iedereen aan. Ben jij al eens in Marokko geweest?

Ga jij binnenkort naar Marrakech? Lees dan ook wat je absoluut niet mag missen in deze betoverende stad.