Europa

5x Europese bestemmingen voor in de herfst

Ben je op zoek naar een niet al te bekende bestemming voor een trip in de herfst? Dan is dit artikel voor jou. Wij verzamelden vijf verrassende Europese bestemmingen die in de herfst nog mooier zijn dan in de rest van het jaar.

Onze favoriete Europese bestemmingen voor in de herfst

1. Genieten van de herfst in Albanië 

Albanië is in de zomer al verbluffend mooi, maar in de herfst is het er nog sprookjesachtiger. De kastanjebossen kleuren feloranje en zijn het best te bezichtigen in Tropoja, Puka of Dukagjini. Samen met de kastanjes worden ook fruit en olijven geoogst en vervolgens op traditionele wijze verwerkt tot onder andere olijfolie en wijn. Van het fruit worden heerlijke jams en cakes gemaakt, die je zeker moet proeven tijdens je bezoek. Nadat je je smaakpapillen verwend hebt, maak je een herfstwandeling in de Albanese Alpen of bezoek je één van de vele archeologische plekken die dankzij de gele en oranje bladeren in dit jaargetijde extra fotogeniek zijn.

Tip: maak een roadtrip door Albanië.

Herfst in Albanië, Verrassende bestemmingen voor in de herfst
Foto: Rogier Schutte

2. Wandelen of fietsen door herfstbossen in Letland

De vele loofbossen maken Letland de perfecte bestemming voor een herfsttrip. De hitte van de zomer is voorbij en de koude winter laat nog even op zich wachten. De herfst is de perfecte tijd voor een actieve vakantie in Letland. Fiets door de heuvelige bossen en wandel door de veengebieden, die 10% van Letland bedekken. Een aanrader is het 3,4 kilometer lange vlonderpad over het Ķemeri veengebied. Blijf je liever in de stad? Dan combineer je culturele activiteiten in de stad Riga met een herfstwandeling door de gele lanen in de parken. 

3. Sprookjesachtige ochtenden in Estland

Zeg je herfst, dan zeg je mistige ochtenden met een laagstaand zonnetje. Zorg dat je bij zonsopkomst aan het water in het Soomaa National Park staat en geniet van een uitzicht zoals je dat normaal alleen op foto’s in National Geographic Magazine vindt. Je ervaring wordt nog fijner als je met een kano of kajak door het gebied trekt. Ontdek je de natuur liever vanaf de vaste grond? Dan wandel je over het houten pad in het moerasgebied van het Lahemaa Nationaal Park. Wil je liever culturele en historische highlights bezoeken, dan is de herfst ook een goed moment voor je trip naar Estland. In dit jaargetijde zijn er relatief weinig toeristen in Tallinn en omliggende steden, waardoor je vaak de enige bezoeker bij beroemde bezienswaardigheden bent. 

4. Herfstfeesten in Litouwen

Of je nou op zoek bent naar een ontspannen citytrip, bijzondere soorten vogels wilt spotten of een fikse wandeling wilt maken: Litouwen in de herfst is een goed idee. De parken in de hoofdstad Vilnius kleuren rood, oranje en geel en geven de stad een heel andere sfeer dan in de zomer. Tijdens de equinox in september worden feestelijke markten georganiseerd, waar je ook als toerist welkom bent. Houten sculpturen worden in de brand gestoken en vooral de shows aan de oever van de Neris in de Vilnius is indrukwekkend. Zoek je liever de rust op? Buiten de steden kun je dagenlang wandelen en fietsen door eindeloze loofbossen.

Herfst in Litouwen
Foto: Linas Drulia

5. Hongarije

De historische bouwwerken in Budapest zijn nog schilderachtiger wanneer ze omgeven zijn door oranje bladeren. Fotografeer de Liberty Bridge vanaf de heuvel aan de overkant en bewonder het parlementsgebouw van tussen de herfstbomen in het park op de andere oever. Half oktober geniet je van lokale specialiteiten tijdens het driedaagse cakefestijn ‘Gesztenyés-kert’. Voor een herfstige treinrit neem je vanuit Börzsöny de Királyrét Forest Railway. Met de auto maak je een roadtrip langs herfstige wijngaarden, sprookjesachtige kastelen en historische dorpjes op het Hongaarse platteland. 

Herfst in Hongarije, Verrassende bestemmingen voor in de herfst
Foto: Tobias Reich

Bonustip: herfst in Slovenië

Slovenië is een bekendere en populairdere vakantiebestemming dan bovengenoemde vijf landen en hoort dus eigenlijk niet in dit rijtje thuis. De meeste toeristen bezoeken Slovenië enkel in de zomer, terwijl het er in de herfst volgens ons nog veel mooier is. We raden je aan om een roadtrip in Slovenië te maken of te fietsen langs de Soča(rivier).

Wat is jouw favoriete bestemming voor de herfst? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. 

Geen reacties

    Schrijf een reactie