3x lekker en goedkoop eten in Lissabon

Portugal, het land van de Fado, kleurrijke steden, prachtige stranden, ruige surfplekken en een smakelijke keuken. Op onze rondreis door Portugal hebben wij verschillende steden bezocht: Porto, Coïmbra, Cascais en Lissabon. Wij laten jullie kennismaken met onze favoriete adresjes in de omgeving van Lissabon.

Dona Flor Café & Bistrô
Dit verborgen pareltje is gelegen in de kustplaats Cascais (30 minuten reizen met de trein vanuit Lissabon). Wij maakten tijdens onze reis een tussenstop op deze plek om lekker te gaan surfen. Na twee dagen intensief surfen konden wij wel de nodige vitamines gebruiken. Reden genoeg om naar een vegetarisch restaurantje te gaan. Bij de naam krijgen wij een warm gevoel en dat is deze plek: een kleurrijke, knusse locatie met een vriendelijke bediening. Wij bestellen een vegetarische groenteschotel, bruschetta van het huis en een geitenkaassalade. De vriendelijke bedieningsmedewerkster legt op haar beste Engels uit dat het behoorlijk veel is wat we bestellen. We waarderen haar advies, maar wij blijven bij onze keuze. Normaal gesproken zouden wij niet zo snel kiezen voor een vegetarisch restaurant omdat we een stukje vis/vlees altijd erg kunnen waarderen. Toch hebben wij dit hier helemaal niet gemist. De groentestoof zat boordevol smaak en de passievruchtdressing bij de salade zorgde voor een frisse bite. De bruschetta zag er prachtig uit, maar aangezien wij beide geen fan zijn van auberginespread zouden wij dit een volgende keer niet nog eens bestellen.

Lekker en goedkoop eten: Dona Flor Cascais omgeving Lissabon

Santini
‘Het beste ijs van Portugal en misschien wel van de hele wereld, krijgen jullie bij Santini.’ Wij horen het onze AirBnB-host nog roepen. Reden genoeg voor ons om naar de eerste beste Santini in Lissabon te rennen (oke, het is 35 graden, we lopen). Aangekomen bij Santini lijkt het alsof we in Italië zijn. De wit/rode personeelskleding, de achtergrondmuziek en de uitstraling van de winkel laten je aan Italië denken. Genoeg om ons heen gekeken tijd om te kiezen. Zoveel smaken dat wij ze eigenlijk allemaal willen proeven. Uiteindelijk kiest Yves voor chocolade en aardbei en ik ga voor passievrucht en vanille. Bij de eerste lik aan mijn ijsje straal ik meteen en roep ik: ‘Yves, dit is zo verrukkelijk, onze AirBnB-host heeft gelijk.’ Yves gelooft me niet, dus ook hij neemt zijn eerste lik en zijn gezicht zegt genoeg. Heerlijk fris en romig van smaak met een fijne structuur op de tong. Het leuke is dat je ook kan kiezen voor een mini-ijsje (zo kun je lekker veel smaken proeven).

Santini Portugal, ice cream

O Prego da Peixaria
Onze reis in Portugal zit er bijna op, maar er staat nog één ding op onze culinaire bucketlist namelijk de sandwiches van O Prego da Peixaria. Na een bezoek aan Mercado da Ribeira (de foodhallen in Lissabon) wisten we zeker dat wij de sandwiches van O Prego da Peixaria moesten proberen voordat we terug naar Nederland zouden gaan. De sandwiches maakten nieuwsgierig. Niet alleen het uiterlijk (zwarte sandwiches, hallo, heb jij dat ooit gezien?), maar ook de heerlijk, kruidige geur. Op onze voorlaatste dag besluiten we dan eindelijk om een bezoek te brengen aan het restaurant. Yves speelt op safe en gaat voor een sandwich met beef en ik vraag aan de ober voor de zwarte sandwich, want daar droom ik al dagen over. De sandwiches komen in rap tempo naar onze tafel en worden geserveerd met zoete aardappel frites. En zeg nou zelf ziet het er niet lekker uit? Wij zijn in ieder geval in de zevende hemel en hopen dat er ooit een vestiging in Nederland komt.

O Prego di Peixara

 

Wij hebben genoten van alle culinaire facetten die Portugal te bieden heeft. Denk jij dat Portugal een eenvoudige keuken heeft? Dan heb je het mis. Er zijn vele verborgen pareltjes, maar daarover volgende keer meer.