Europa / Nederland / Staycation

Reisgids: 7 tips voor een staycation in Den Bosch

Recent lazen wij het boek (Te) Gekke Slaapplekken van Renske Borst. Dit boek staat boordevol bijzondere en unieke accommodaties in België en Nederland. Hierin vonden wij een uniek hotel in het centrum van Den Bosch en dat leek ons het perfecte excuus voor een staycation in Den Bosch.

Een staycation in Den Bosch

Den Bosch is één van onze favoriete bestemmingen voor een staycation. De stad is drie keer uitgeroepen tot de meest gastvrije stad van Nederland en dat begrijpen wij wel. Het is er altijd gezellig op de straten, op terrassen en in de restaurants. Als toerist voel je je welkom en al snel één van de locals. Het gezellige centrum is overzichtelijk en blijft verrassen. 

In Den Bosch vind je de perfecte combinatie van ouderwets en hip. Wij tippen zeven bezienswaardigheden en activiteiten voor je staycation in Den Bosch. Ook tippen we een boutique hotel voor op je bucketlist.

Fietsen door het centrum van Den Bosch

1. Bezoek de Tramkade

Aan de oever van De Dieze, de rivier die door Den Bosch stroomt, is voormalige veevoerfabriek De Heus omgebouwd tot hippe hotspot met de naam De Tramkade. De Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade bruisen nu van de gezelligheid. Verspreid over het terrein kunnen foodies hun hart ophalen. Onze favoriete plekjes hier zijn Espressobar Da Silva, Costa del Silo en Restaurant van Aken. In het restaurant van espressobar geniet je van ‘Portugese gerechten met een twist’, bij Costa del Silo geniet je ’s zomers van beach club vibes op het terras en in Restaurant van Aken dineer je tussen de felroze muren van het voormalige Werkwarenhuis. 

2. Bezoek de Sint Jans Kathedraal

Hij is onmogelijk over het hoofd te zien tijdens je bezoekje aan Den Bosch: de Sint Jans Kathedraal. De Sint Jan, zoals hij door de locals genoemd wordt, is de grootste kathedraal van Nederland en lijkt zo uit een Disneysprookje te komen. Hij is gebouwd tussen de jaren 1220 en 1530 en sindsdien regelmatig gerestaureerd, waardoor hij er ook nu nog prachtig bij staat. Niet alleen de buitenkant van de kathedraal is een bezienswaardigheid, ook de binnenkant. Onder begeleiding van een gids kun je de toren beklimmen en vanaf 43 meter hoogte uitkijken over de binnenstad. 

3. Eet Bossche bollen bij Jan de Groot

Een bezoek aan Den Bosch is natuurlijk niet compleet zonder Bossche bollen. De lekkerste bollen eet je bij Banketbakkerij Jan de Groot, waar je in de lunchroom van je lokale specialiteit kunt genieten. Je kunt de bollen natuurlijk ook mee naar buiten nemen voor een picknick in het zonnetje. 

Bossche Bol Jan de Groot

4. Wandel door het Bossche Broek

Op loopafstand van het centrum van Den Bosch ligt natuurgebied Bossche Broek. De perfecte plek voor een wandeling en een picknick. Vanaf de paden door het moerassige gebied heb je uitzicht op de skyline van Den Bosch, waarin de kathedraal natuurlijk niet mag ontbreken. Je kunt er zelf een rondje samenstellen met behulp van Google Maps of een andere navigatieapp. Wil je een langere wandeling maken? Dan is deze route door de Bossche Broek of langs de rivier de Dommel een goede keuze.

5. Fiets langs de hotspots van Den Bosch

Gaat wandelend langs de hotspots van Den Bosch je te langzaam en voel je liever de wind in je haren? Dan kun je een fiets huren en de highlights al fietsend ontdekken. Huur een OV-fiets bij het station en stippel je eigen route uit, of kies voor het gemak van een kant-en-klare fietstocht. Via Baja Bikes kun je met een gids op hippe stadsfietsen op excursie in de binnenstad. Je leert van de gids niet alleen over de toeristische bezienswaardigheden in de stad, maar ook over de hidden gems die alleen bij locals bekend zijn. Boek hier je fietstour met Baja Bikes.

6. Geniet van lekkernijen in Den Bosch

Den Bosch is dé place to be voor Bourgondisch genieten in sfeervolle restaurants. Een etentje mag dan ook niet ontbreken op het programma van je staycation in Den Bosch. Onze favoriete straten voor culinair genieten zijn de Korte Putstraat en de Verwerstraat. Restaurant Allerlei & Visserij en Lokaal 1650 aan de Korte Putstraat zijn onze favorieten. In de Verwerstraat geniet je in buitenlandse sferen bij Pizzabar Deeg of De Toko (Surinaamse specialiteiten).

7. Ontdek Den Bosch vanaf een SUP-board

Wil je Den Bosch vanuit een uniek perspectief zien? Huur een SUP in het centrum van Den Bosch en stap op je board in de rivier De Dommel. De organisatie heeft routes van verschillende lengtes uitgezet en deze kun je op je telefoon of als geprinte kaart meenemen voor onderweg. 

De perfecte overnachting voor je staycation in Den Bosch

Maak je staycation in Den Bosch compleet met een unieke overnachting. Eén van onze favoriete reisboeken, (Te) Gekke Slaapplekken van Renske Borst, tipt The Duke Boutique Hotel. Dit stijlvol ingerichte hotel ligt midden in het centrum van Den Bosch en is de perfecte uitvalsbasis voor bovengenoemde must-do’s. 

Alle kamers in het hotel hebben een unieke inrichting. Wij logeerden in de St. John Suite, een suite met uitzicht op de St. Janskathedraal en een inrichting die je kunt omschrijven als een mix tussen industrieel en Parisian Chic. Zwarte vloeren, een muur van verweerd beton en een badkamer met zwarte muren en gouden kranen. Uitrusten van je dagje Den Bosch doe je in het Duke Size Bed (210X180) of in het grote ligbad. 

Alle kamers hebben een unieke look en inrichting, maar zijn allemaal comfortabel en van alle gemakken voorzien. Deze kamers hebben geen uitzicht op saaie muren, maar op de highlights van Den Bosch. Wil je ook eens in een soortgelijke sfeer genieten maar met uitzicht op een helderblauwe zee en palmbomen? Dan kun je bij het recent geopende Spaanse zusje van het hotel terecht: The June Benissa

Ben jij net als ons gek op bijzondere accommodaties? Koop hier het boek (Te) Gekke Slaapplekken van Renske Borst en wie weet slaap jij binnenkort ook in The Duke Boutique Hotel, een boomhut of op een kampeervlot!

Geen reacties

    Schrijf een reactie