Europa / Roadtrips / Slovenië

De mooiste roadtrip in Slovenië

Slovenië is voor veel mensen ‘het land waar je doorheen rijdt als je naar Kroatië of Italië op vakantie gaat’. Het Alpenland heeft echter zoveel meer te bieden dan je vanaf de snelweg ziet. Hoewel Slovenië in oppervlakte slechts half zo groot is als Nederland, vind je er uiteenlopende landschappen. Dichte bossen in het zuiden, indrukwekkende Alpen in het noorden en een mediterrane sfeer in het westen. Je ontdekt de bruisende hoofdstad Ljubljana, de helderblauwe meren, ruige bergen en glooiende wijngaarden het beste tijdens een roadtrip. Wij tippen je onze favoriete route voor een roadtrip in Slovenië.

De roadtrip in Slovenië in het kort

Vanaf Utrecht is het 12 uur rijden naar Kranjska Gora, een dorp in het noordoosten van het land. Gelegen in de bergen is dit een perfect startpunt voor je roadtrip. De route die we beschrijven leidt je vanaf daar over een prachtige bergpas naar het toeristische bergdorp Bovec. Vervolgens rijd je langs de azuurblauwe Sočarivier naar het zuiden, richting het kleine stukje kust dat Slovenië heeft. Na een bezoek aan pittoreske kustdorpen, rijd je via een aantal highlights naar de hoofdstad Ljubljana. Heb je genoeg cultuur opgesnoven? Dan rijd je naar de bergen in het noorden, waar je geniet van schilderachtige landschappen tot het tijd is om door de bergen terug naar Kranjska Gora te rijden. 

Goed om te weten over de roadtrip door Slovenië

  • Op alle snelwegen en autowegen in Slovenië moet je tol betalen. Meer over de vignetten en regelgeving vind je hier. Rijd je door Oostenrijk naar Slovenië? Dan heb je ook voor Oostenrijk een vignet nodig.
  • Slovenië wordt steeds populairder bij toeristen, dus in het hoogseizoen kan het bij de highlights van het land druk worden. Ga, als je de kans hebt, in het voor- of najaar op pad en geniet van het lentegroen of de gouden kleuren van de herfst. Ga je toch in de zomer? Kijk of je vroeg in de ochtend of later op de avond op pad kan, zodat je de highlights wat meer voor jezelf hebt. 
  • We hebben de roadtrip-omschrijving opgedeeld in dagen. Natuurlijk kun je korter of langer over elke dag doen.

Roadtrip route door Slovenië:

Dag 1: het beginpunt van je roadtrip: Kranjska Gora

Na de laatste kilometers rijden door Oostenrijk, rijd je de grens over naar het dorp Kranjska Gora. Je valt direct met je neus in de boter, want de omgeving is sprookjesachtig mooi. Boek een overnachting en ga vervolgens op ontdekkingstocht in de directe omgeving van het dorp. Ga pootjebaden in de ondiepe Pišnicarivier, maak een wandeling rondom het door bergen omgeven Lake Jasna of rijd 5 minuten naar het Natuurreservaat Zelenci. Het meer in het natuurreservaat is niet erg groot en er zijn weinig wandelpaden in de omgeving, maar je kunt aan de rand van het kraakheldere meer genieten van het uitzicht. Een perfecte plek om bij te komen van je lange reis.

Dag 2: van Kranjska Gora naar Bovec

Dacht je dat je in Kranjska Gora al prachtige uitzichten op bergen had, dan ga je al helemaal genieten van de rit tussen Kranjska Gora en het dorp Bovec dat verder naar het westen ligt. Vanaf Kranjska Gora rijd je met uitzicht op de Julische Alpen naar de Vršič-pas. Zet je auto maar vast in een lage versnelling, want je gaat de bergen in! Voordat je geniet van prachtig uitzicht, rijdt je langs een houten Russische Kapel in het bos. Stop voor een foto op dit uitzichtpunt en maak verderop een korte wandeling naar het Kugy monument voor nog meer uitzicht. 

De route volgt de Sočarivier, die zo azuurblauw is dat hij nep lijkt. Waar dat mogelijk is, parkeer je je auto om een korte wandeling naar het water te maken. Vanaf het dorpje Trenta kun je een wandeling de bergen in maken. Volg een bergpad of wandel over de verharde weg een stukje verder de vallei in. Zijn de benen voldoende gestrekt? Dan volg je vanuit de auto weer de slingerende Soča. Maak een fotostop bij deze kloof en volg de weg tot je Bovec binnenrijdt. 

Geniet in Bovec van een drankje op een terras, of zoek het avontuur op. Bovec is de outdoorhoofdstad van de Julische Alpen en je kunt er deelnemen aan vele activiteiten. Ga raften of tuben in de stroomversnelling van de Sočarivier, bekijk de bergen vanuit vogelperspectief tijdens het paragliden of voel je zen op een SUP-board op de rivier. Heb je twee dagen de tijd? Dan kunnen we je een beklimming van de beroemde berg Triglav van harte aanbevelen. 

Dag 3: van Bovec langs de Sočarivier naar Tolmin

Van Bovec naar het dorpje Most na Soči rijd je geheel langs de Sočarivier. Parkeer je auto op de ‘Boka Waterfall Viewpoint Parking’ en wandel met uitzicht naar de 144 meter hoge waterval. Vanaf een uitkijkpunt langs de route zie je het water in een witte massa langs de rots naar beneden kletteren. 

Volg het water met de auto verder stroomafwaarts naar het dorp Kobarid. Kijk vanuit de oude Napoleons brug uit over de rivier die tussen witte kalkrotsen kabbelt. De kans is groot dat je hier rafters ziet varen en zelf in zo’n boot stappen is een aanrader. Steek de brug over en maak een wandeling door het bos naar de waterval Slap Kozjak. In een kloof stort de smalle waterval in een azuurblauwe poel, voordat hij door het bos kabbelt om zich bij de Sočarivier te voegen. Je kunt hier onder begeleiding ook meedoen aan canyoning (abseilen in de waterval). 

Neem vanuit Kobarid de rustige weg aan de oostkant van de rivier en vermijd weg 102. Zo kun je rustig genieten de rivier en haar witte grindstranden. Vanuit het dorp Tolmin maak je een korte wandeling naar de Tolminkloof. Je betaalt hier entreegeld, maar dat zijn de uitzichten meer dan waard. Het heldere water van de rivier wordt hier erg fotogeniek door nauwe doorgangen geperst. 

Tip: laat je auto in Bovec staan en maak een fietstocht langs de Sočarivier. De fietsroute langs de Sočarivier bekijk je hier.

Dag 4: van Tolmin naar Piran aan de kust

Ook op het vierde deel van de route blijf je de Sočarivier volgen, maar dan op een drukkere weg. Je rijdt richting en vlak langs de Italiaanse grens. In een uithoek tegen de grens ligt de wijnregio Brda, die ook bekend staat als het ‘Toscane van Slovenië’. Weer even wat anders dan bergen, watervallen en kloven dus. Rijd, wandel of fiets tussen de wijngaarden en geniet op het terras van een wijnhuis van een huisgemaakte wijn. Ga mee op een excursie om te leren over de eeuwenoude tradities van de wijnboeren die hier al vele generaties lang land bezitten. 

Tussen de dorpen Vipava en Razdrto ligt ten oosten van de grote weg een prachtige hoogvlakte. De Karst-hoogvlakte tussen de H4-weg en Nanos is onbekend bij het grote publiek en daardoor heel geschikt voor een wandeling met een alleen-op-de-wereld-gevoel. De Skocjanske Jama grotten bij Škocjan zijn dan wel weer erg bekend. Deze druipsteengrot in karstgebergte is dan ook erg indrukwekkend. De 200 meter diepe grotten met diverse watervallen staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Na een bezoek aan de grotten is het tijd voor weer een heel nieuw landschap. Tussen de wijngaarden rijd je naar de kust. De kustlijn van Slovenië is niet lang, maar wel erg gezellig. Bezoek de kustplaatsen Izola, Portorož en Piran, die elk net weer anders zijn. Geniet op de terrassen van heerlijk eten en de zon op je huid en val in slaap met het geluid van de zee op de achtergrond.

Dag 5: van de kust naar Ljubljana 

Adem nog even diep de zeelucht in, voordat je weer het binnenland in rijdt. Op naar het beroemdste gebouw van Slovenië: het Predjama-kasteel. Je passeert onderweg naar het kasteel de indrukwekkende grotten van Postojna. Als je op de vorige dag nog geen grot bezocht hebt, dan krijg je hier een herkansing. Het kasteel is eigenlijk ook deels een grot. Hij werd in de twaalfde eeuw in de ingang van een grot gebouwd en lijkt nu uit de rotswand te steken. In de tussentijd speelde hier zich een waar Robin Hood verhaal af, waarover je ter plekke meer leert. 

Op zonnige dagen maak je onderweg naar de hoofdstad Ljubljana een tussenstop bij het Cerknica meer. Badder in het frisse water, maak een korte wandeling en geniet aan de oevers van de rust. Ben je klaar voor je middag en avond cultuur snuiven? Dan rijd je verder naar Ljubljana. Witte en pastelkleurige huizen sieren de straten van de hoofdstad, die met 286.745 inwoners niet té groot en toch gezellig is. Bezoek het roze Franciscanenklooster aan een centraal gelegen plein, klim naar het kasteel op de heuvel of geniet in één van de fijne restaurantjes. Tip: ontdek de stad vanaf een SUP-bord op de rivier.

Dag 6: van Ljubljana naar Kamnik

Na je verblijf in Ljubljana, waar je natuurlijk zoveel tijd voor uit kunt trekken als je wilt, rijd je naar het noorden. Al snel bevind je je in de heuvels waar je met relatief weinig inspanning naar fijne uitkijkpunten wandelt. Niet ver van de hoofdstad ligt Škofja Loka, een middeleeuws stadje. Haal in de lokale VVV een kaart en leer alles over de historie van de straten en gebouwen. 

De tijd die je deze zesde dag in de auto doorbrengt is beperkt, want al snel bereik je Kamnik. Dankzij de ligging aan de voet van de bergen, is deze stad de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de Kamnik-Savinja Alpen. De must-sees hier zijn de hoogvlakte Velika Planina, het dal Logarska Dolina en het uitzicht vanaf de top van de berg Raduha. Deze plekken kun je niet alleen in één (mid)dag bezoeken, dus maak een keuze of blijf wat langer in Kamnik. 

Velika Plenina bereik je met een kabelbaantje en ontdek je het best te voet. Wandel langs houten boerenhutten die in een unieke stijl gebouwd zijn. Vanaf het karstplateau heb je adembenemend uitzicht op de omliggende Alpentoppen. Omdat het een plateau is, kun je hier tussen de koeien wandelen zonder grote hoogteverschillen. Bekijk je de bergtoppen liever vanuit een dal? Dan rijd je naar de schilderachtige vallei Logarska Dolina. Rijd over de smalle weg diep het groene dal in, omgeven door hoge rotswanden met witte toppen. Volg de Solcava Panoramic Road wandelend, fietsend of (deels) autorijdend. Wie energie heeft voor een niet al te zware of lange wandeling naar fantastisch uitzicht, wandelt naar de top van de 2.062 meter hoge Raduha. 

Dag 7: Kamnik naar Kranjska Gora

Aan al het goede komt een eind en zo ook aan je roadtrip door Slovenië. Gelukkig sluit je je roadtrip spectaculair af met een rit door de bergen en langs de mooiste meren van het land. Breng eventueel nog een bezoekje aan het oude centrum van de stad Kranj, voordat je naar het beroemde meer van Bled rijdt. Dit meer is dé insta-hotspot en vaak erg druk. Lukt het je om hier vroeg op laat op de dag te zijn, dan geniet je niet alleen van de rust, maar ook van mooi licht. Huur een bootje en bewonder het meer, het eilandje met een kerkje en de omliggende bergen vanaf het water. Een minder bekend maar (volgens ons) mooier meer ligt dertig minuten rijden van de route af. Het meer van Bohinj is azuurblauw, kraakhelder en in elk jaargetijde een sprookje. 

Onderweg naar Kranjska Gora kun je nog stoppen bij de Peričnikwaterval die van grote hoogte op een oranjebruine ondergrond tussen groene vegetatie stort. Een kleurrijk plaatje dus en heerlijk verfrissend in de zomer. Vanaf de weg naar Kranjska Gora geniet je nog van de laatste uitzichten op de Sloveense Alpen, voordat het eindpunt van je roadtrip in Slovenië bereikt is. 

Bonus: een roadtrip door het oosten van Slovenië

De bergen van Slovenië lopen nog een stuk verder door naar het oosten. Wie na een weekje rijden door het toeristische westen even de rust op wil zoeken, rijdt vanaf Kamnik naar het oosten. Hier vind je glooiende heuvels en dorpen waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Ook zijn steden zoals Maribor en Ptuj leuk om te bezoeken. 

Auto huren in Slovenië

Vlieg jij liever naar Slovenië zodat je bijvoorbeeld langer de tijd hebt voor je roadtrip. Huur dan een auto bij Sunny Cars. Het grote voordeel van Sunny Cars is hun all-in formule. Hierdoor zijn alle verzekeringen inclusief en betaal je ook geen eigen risico als je schade rijdt. Huur hier je auto bij Sunny Cars >

Routekaart roadtrip in Slovenië

Geen reacties

    Schrijf een reactie