Europa / Slovenië

Fietsen langs de Sočarivier in Slovenië

Tussen de beboste heuvels van noordwest Slovenië slingert de smaragdgroene Sočarivier. Met de auto race je er over de grote weg zo bij langs en dat vinden wij zonde. Wij raden je aan om te gaan fietsen langs de Sočarivier.

Fietsen langs de Sočarivier

De Soča is een 138 kilometer lange Alpenrivier. De rivier begint in de Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië en stroomt 96 kilometer zuidelijker de Italiaanse grens over. Tot de rivier in de golf van Triëste uitmondt, behoudt ze haar smaragdgroene kleur, waardoor ze ook wel de “Smaragden Schoonheid” genoemd wordt. Het water zelf is natuurlijk niet echt smaragdgroen, maar kleurloos en kraakhelder. De kleur die je ziet ontstaat dankzij het kalksteen op de bodem en in de oevers van de rivier. Je vindt langs de rivier dan ook spierwitte kiezelstrandjes die het water nóg groener doen lijken. 

Wie in de auto over de grote weg nummer 102 rijdt, vangst slechts glimpen op van de rivier en de prachtige uitzichten op de bergen rondom het water. Een beter idee is een fietstocht langs de oostkant van de rivier tussen Most na Soči in het zuiden en Kobarid in het noorden. Fiets de route van zuid naar noord voor een constant uitzicht op de Julische Alpen. De fietsafstand bedraagt, afhankelijk van de uitstapjes onderweg, ongeveer 25 kilometer over redelijk vlakke en rustige wegen.

Tip: rijdt verder naar het noorden om nog meer van de Sočarivier en de Julische Alpen te zien. Je vindt een fijne route in ons overzicht van roadtrips in Slovenië

Het startpunt van je fietstocht langs de Sočarivier

Begin je fietstocht in Most na Soči, een klein dorpje aan een breed deel van de Sočarivier. Het lijkt veel op een meer, met besneeuwde Alpentoppen die boven de oevers uit torenen. Vanaf de Isonzo-brug bewonder je voor het eerst de diepgroene of, afhankelijk van de bewolking, diepblauwe water van de Sočarivier. Volg de weg langs de oostelijke oever van de rivier richting het noorden. Je fietst verder naar het noorden een stukje over de grote weg, dus kijk daar goed uit. In de tweede bocht tegenover het zijstraatje genaamd ‘Modrej’, kun je een smal verhard pad langs de rivier volgen. 

Steek de eerste brug die je aan je linkerhand tegenkomt even over voor ‘Sotočje Tolminke in Soče’, een natuurlijk vrij breed strand waar je in alle rust kunt zitten. Wie niet bang is voor koud water, kan een verfrissende duik in de rivier nemen. Het strand ligt in de samenvloeiing van de Sočarivier, die naar het westen afbuigt, en de Tolminkarivier waar de brug over hangt. 

Een uitstapje naar de Tolmin Gorges

Gebruik je navigatie om van de brug bij de samenvloeiing van de Sočarivier en de Tolminkarivier naar de Tolmin Gorges te navigeren. Volg bij voorkeur de relatief rustige wegen ten westen van de Tolminkarivier en vermijd weg 102. In het dorp Tolmin kun je op een terras gezellig lunchen of ingrediënten voor een picknick inslaan. 

Drie kilometer ten noorden van het dorp liggen de beroemde Tolmin Gorges. De Tolminkarivier wordt hier al duizenden jaren lang door smalle kalkrotsen geperst, waardoor de rotsen golvende vormen aangenomen hebben. Parkeer je fiets, koop een toegangskaartje van 5 tot 8 euro en laat je verwonderen. Heb je nog tijd over? Dan kun je met de fiets verder naar het noorden trekken. Fiets door bossen met zo nu en dan uitzicht op bergen naar de ‘Cerkev Sv. Duha v Javorci’, een kerk gemaakt van hout en steen die heel on-Sloveens aanvoelt. 

Tip: wandel ten noordwesten van Tolmin naar de kasteelruïne ‘Kozlov rob’ die op een heuvel ligt. Je moet je er even voor inspannen, maar vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over Tolmin, de Sočarivier en natuurlijk de bergen. 

Van Tolmin naar Kobarid

Fiets na je bezoek aan de Tolmin Gorges weer terug naar de brug bij de samenvloeiing van de twee rivieren. Volg ook nu weer de rustige wegen ten oosten van de rivier. Je passeert Nemška kostnica Tolmin, een herinnering aan de eerste wereldoorlog die in dit gebied vele sporen naliet. Waar grote weg 102 de Sočarivier oversteekt om aan de westelijke oever verder te gaan, blijf je gewoon aan de oostkant van de rivier verder fietsen. Kies voor de weg dicht langs het water, of wijk iets van het water af en neem een kijkje in het Sloveense leven in de gehuchten Dolje, Gabrje en Volarje. 

Houd Google Maps bij de hand om de diverse kapellen en kerkjes langs de route te vinden. De ene Kapelica is fotogenieker dan de andere. Vergeet ook niet regelmatig even van je fiets te stappen en naar de oevers van de rivier te lopen. 

Kobarid, een pittoresk stadje aan de Sočarivier

Het bereiken van het stadje Kobarid is niet te missen. Over de oude Napoleonsbrug steek je de Sočarivier over. Voordat je dat doet, fiets je nog een stukje verder naar het noordoosten. Het laatste stukje naar de waterval Slap Kozjak zul je moeten lopen, maar dat is de moeite waard. In een uitgesleten holte in de rotsen klettert een waterval in glashelder water. Een sprookjesachtige plek zo tussen bomen en rotsen. 

Kobarid zelf is ook de moeite waard. Wandel langs de pastelkleurige huizen in het stadje naar de kerk op de heuvel. Deze kerk staat bovenop gelaagde plateaus die doen denken aan een bruidstaart. De unieke architectuur maakt het een fotogenieke plek. In het stadje vind je ook een erg compleet oorlogsmuseum rondom de veldslagen die tussen mei 1915 en november 1917 plaatsvonden. 

Tip: op slechts 800 meter vind je de accommodatie Apartments Pri nas. Deze appartementen zijn voorzien van een moderne keuken met vaatwasser. Daarnaast biedt de accommodatie een grote tuin met hottub, zodat je na je fietstocht lekker kunt ontspannen. Op een warme zomeravond geniet je hier van een bbq in de tuin. Meer accommodaties vind je op de website van Booking.com

Tips voor fietsen langs de Sočarivier

Ten slotte nog een paar tips voor je fietstocht:

  • Neem een picknick mee voor onderweg, want langs de route vind je niet veel horecagelegenheden
  • Smeer je goed in met zonnebrand en houd een zonnebril en zonnehoed of pet bij de hand
  • Vul meerdere flessen met water, want van fietsen in de (vaak) brandende zon krijg je het warm. Wij gebruiken in het buitenland vaak onze filterfles van LifeStraw, zo heb je altijd schoon drinkwater. Of onze drinkflessen van Dopper.
  • Bedenk voor vertrek hoe je vanaf Kobarid weer terugkomt in Most na Soči. Controleer of je fiets mee mag in/op de bus of vraag de beheerder van je accommodatie om je een lift te geven. Je kunt de route natuurlijk ook in omgekeerde richting terug fietsen, dan heb je weer heel andere uitzichten dan op de heenweg. Als je een fietskaart of navigatieapp bij de hand hebt, kun je een alternatieve route verzinnen. 

Geen reacties

    Schrijf een reactie